Nevşehir-Niğde karayolu üzerinde Nevşehir’e 29 km. uzaklıktadır. Derinkuyu yeraltı şehrinin derinliği yaklaşık 85 m.’dir. Bu yapı, bir yeraltı şehrinde bulunan tüm özelliklere sahiptir. (ahır, kiler, yemekhane, kilise, şırahane v.s.) Ayrıca 2. katta misyonerler okulu bulunmaktadır. Geniş bir alan olan okulun tavanı yeraltı şehirlerinde pek rastlanmayan beşik tonoz ile örtülüdür.
Adını diğer yeraltı şehirlerine nazaran, katların direk derinlenmesine doğru planlandığı bu yerleşim, toplam 8 kattan oluşup, günümüzde 6 katı gezilebilmektedir.
Salonun solundaki mekanlar çalışma odalarıdır. Yeraltı şehrinin 3 ve 4. katlarından sonra merdivenle doğrudan doğruya derinlemesine inilmekte ve alt katta bulunan haç planlı kiliseye ulaşılmaktadır.
Yeryüzü ile bağlantısı bulunan 55 m. derinliğindeki havalandırma bacası, aynı zamanda su kuyusu olarak da kullanılmaktadır. Alt kata kadar uzanan kuyulardan her kat yararlanamaz, ayrıca istila anında zehirlenmeyi önlemek için bazı kuyuların ağzı yeryüzü ile bağlantısızdır. 1965 yılında açılan Derinkuyu Yeraltı şehrinin halen yüzde onu gezilebilmektedir.
Özellikle yoğun sezonlarda, bekçi ya da bir personel yardımıyla, havalandırma boşluğundan dar bir tünel ile ulaşılan son katta bir toplantı salonu, kilise, mezarlık, su kuyusu gibi alanlar görülebilir. Eğer son kata ulaşmak istiyorsanız, mutlaka ve mutlaka daha sakin saatleri tercih etmeli, özellikle tünellerde, diğer gruplarla karşılaşıp vakit kaybetmemek için konuyla ilgili turlarımızda rehberlerimiz, eğer bireysel bir gezi yapıyorsanız da mutlaka bir bilene danışmanız tavsiye olunur.